Kotiseutumuseo

Hausjärven Kotiseutumuseo

Hausjärven kotiseutumuseo sijaitsee Kirkonkylässä Alitiellä, kirkon välittömässä läheisyydessä, osoitteessa (katso kartta) Alitie 11, Hausjärvi.

kuva10

Hausjärven kotiseutumuseo 70 vuotta

Hausjärven kotiseutumuseossa avataan kesällä 2020 uusittu perusnäyttely.

Uuden museosuunnitelman on laatinut FM Laura Yli-Seppälä ja toteuttamisesta on vastannut museologian opiskelija, TaM Krista Korpi. Museossa on nyt entistä selkeämmin esillä maalaispitäjän, erityisesti Hausjärven, historian keskeisiä osa-alueita, joihin kävijä voi tutustua esineiden, valokuvien ja tekstien avulla.

Hausjärven kotiseutumuseo on Kanta-Hämeen vanhin kotiseutumuseo.

Museo on perustettu 1949 pitäjän vuonna 1853 rakennettuun viljamakasiiniin, jonka Manttaalikunta luovutti kotiseutuyhdistykselle museon perustamista varten. Alkuun esineistöä kerättiin kyläasiamiesten avulla eri puolilta pitäjää.

Kuva ilmeisesti museon avajaisjuhlista 26.2.1950, jossa juhlapuheen piti FT Kustaa Vilkuna.
Museo avattiin yleisölle. 7.5.1950.

Kotiseutumuseo siirtyi vuonna 1988 Hausjärven kunnan omistukseen, joka vastaa
rakennuksen kunnossapidosta.

Museon esineistä ja esittelystä vastaa Hausjärvi-Seura ry.

Hausjärven kotiseutumuseon toiminnan tarkoituksena on kotiseudun esine- ja tapaperinteen tallentaminen,
sekä perinteen tuntemuksen lisääminen ja mielenkiinnon ylläpitäminen kotiseudun historiaan.

Esillä kotitalouteen ja maanviljelyyn liittyviä esineitä 1700-1900 luvuilta sekä pitäjän kirkon, koulujen ja palveluiden historiaa ja esineistöä.

Yhteystiedot ja tiedustelut:
Tuula Pietilä